Vorige week had ik een prachtig gesprek met een jongetje bij mij in de praktijk. We hadden het over zijn werk op school. Wat vind je nou echt leuk om te doen? Waar word jij nu blij van?
Heel vaak denk men dat alle hoogbegaafde kinderen houden van rekenen en taal, de geijkte schoolvakken en daar meer uitdaging in zoeken, maar is dit wel zo?
Ik zie regelmatig op een weektaak bij verrijking het plusboek staan, of een werkblad rekenen. Nu kunnen we het erover hebben of een plusboek wel verrijking is voor hoogbegaafde kinderen of dat het meer van hetzelfde is, maar daar misschien later een keer meer over.
Niet ieder hoogbegaafde leerling vindt het leuk om nog meer te rekenen, sommige leerlingen zijn blij als ze de basisstof af hebben en willen liever verrijking op een hele andere manier.
Bij hoogbegaafde leerlingen denken nog veel leerkrachten, maar soms ook ouders dat ze heel goed zijn in schoolse vakken en dat daar hun talenten liggen. Ergens goed in zijn wil niet altijd zeggen dat je daar dan ook heel gelukkig van wordt. Nog los van het feit dat lang niet alle hoogbegaafde leerlingen altijd hoge scores halen op schoolvakken, waar natuurlijk ook verschillende verklaringen en uitleg over gegeven kan worden.
Ieder kind heeft talent. In je talenten zit je eigenheid en authenticiteit, ze laten je zien wie je werkelijk bent. Het gaat daarbij niet alleen om de dingen waar je goed in bent, maar vooral wat maakt dat je er goed in bent, het laagje eronder. Dat laagje is wie je bent! En dat uit zich in wat je doet. De ontdekkingstocht naar je talenten maakt je steeds authentieker. Zelfbeeld en zelfvertrouwen groeien als je je bewust bent van je talenten en als je merkt dat je ze steeds meer inzet. Vertrouwen op eigen kracht, daar gaat het om.
Afgelopen zaterdag hebben we het in de GelukkigHB groep gehad over talenten en zijn we opzoek gegaan naar ieders talenten. Activiteiten waar je namelijk je talent bij in zet geeft energie.
Een moeder vertelde ook na afloop van de bijeenkomst dat wanneer haar zoon niet meer bezig was met het verfraaien van materiaal dat het dan ook vaak echt niet goed met hem ging. Zie ook het artikel hier.
Bespreek samen met een leerling welke verrijking past, waar gaat het vlammetje wat harder van branden? Waar krijgt zijn of haar talent de mogelijkheid om ingezet de worden?
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Privacystatement >