Wat is hoogbegaafdheid?

Je bent hoogbegaafd wanneer je op een hoog niveau kunt denken en handelen. Dit niveau wordt uitgedrukt in een Intelligentie Quotiënt(IQ). Uitgangspunt voor hoogbegaafdheid is meestal een IQ van 130 of hoger. Maar hoogbegaafd zijn is veel meer dan een IQ. Het is een stukje van jezelf, dat invloed heeft op de manier waarop je met jezelf en de wereld omgaat.

Wanneer je hoogbegaafd bent denk je op een andere manier na dan veel anderen en beleeft de wereld zeer intens. Hierdoor loop je vaak tegen dingen aan in je ontwikkeling. Je denkt na over dingen waar andere kinderen(nog) niet mee bezig zijn, je bent gevoeliger voor je omgeving dan anderen, je hebt vaak een opvallend taalgebruik, je leert sneller en/of op een andere manier, je bent in andere dingen geïnteresseerd dan andere kinderen, je hebt een buitengewoon goed geheugen en een bijzonder gevoel voor humor. Prachtige eigenschappen en talenten die met de juiste begeleiding prima tot ontwikkeling kunnen komen. Een goede samenwerking met school, ouders en kind is hierin heel belangrijk.

Helaas gaat het niet altijd goed, niet iedereen heeft zicht op de vaak bijzondere ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen. Hierdoor kan er onbegrip ontstaan over het functioneren van een kind op school. Vaak zorgt dit voor frustraties van de omgeving, het welbevinden van het kind dat onder druk komt te staan, onderpresteren, je eenzaam voelen, minder aansluiting vinden bij klasgenoten en in het uiterste geval tot depressiviteit en schooluitval. Het bieden van Passend Onderwijs is bij hoogbegaafde kinderen maatwerk.

Pienter&Co combineert expertise van hoogbegaafdheid met praktijkervaring in het primair onderwijs en kan zo samen met alle betrokken zorgen voor de juiste begeleiding.

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.  Privacybeleid >

Akkoord