Hoogbegaafde kinderen en (soms niet-realistische) zelfbeelden

27 november 2019

Het valt mij op dat er veel hoogbegaafde kinderen zijn die een niet realistisch zelfbeeld hebben ontwikkeld, maar hoe komt dit?

Om een realistisch zelfbeeld te ontwikkelen is het belangrijk dat je in een omgeving zit waar je jezelf kan zijn, jezelf mag laten zien om wie je bent, wat je denkt en voelt. In vergelijking met leeftijdsgenoten zal een hoogbegaafd kind op allerlei aspecten 'anders' reageren, ander gedrag laten zien dan leeftijdsgenootjes. Helaas wordt dit vaak onvoldoende erkend als typisch gedrag voor hoogbegaafden en hierdoor gezien als afwijkend.

Het is dan ook belangrijk dat hoogbegaafde kinderen voldoende mogelijkheden hebben om in een sociale omgeving te zitten waar je voldoende ontwikkelingsgelijken kunt treffen.

In de praktijk zien we dat dit voor hoogbegaafde kinderen lastiger is. Vaak zitten hoogbegaafde kinderen tussen leeftijdsgenootjes maar niet tussen ontwikkelingsgelijken. Hierdoor is er vaak minder herkenning en erkenning. Hoogbegaafde kinderen voelen zich dan al vaak anders en door hun kritische blik zullen ze zich sneller afvragen wat zij nu verkeerd doen. Een plek hebben waar deze erkenning en herkenning kan plaatsvinden is dus erg belangrijk voor het opbouwen van een realistisch zelfbeeld. Dit kan op speciale speelmiddagen voor hoogbegaafde kinderen; GelukkigHB groepen en universiteiten organiseren vaak speciale middagen voor kinderen. Maar dit kan natuurlijk ook op basis van interesse, daar vind je kinderen met dezelfde passie en ook dat verbindt!

30 november start de eerste GelukkigHB groep in Enschede, instromen is per week mogelijk. Meer informatie.

(credits Lisanne van Nijnatten, Edu & ik)

Delen...

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.   Privacystatement  >

Akkoord