Als ouders kun je je soms machteloos voelen ten opzichte van school als het gaat over het onderwijsaanbod van je kind. Soms gaat dit zelfs zover dat het zelfs een strijd wordt, terwijl dit mijn inziens nooit een strijd zou mogen zijn/worden.
Afgelopen week volgde ik een webinar over hoogbegaafdheid en communicatie. Hierin werd een aantal communicatiepatronen besproken die men vaak tegenkwam. Eén daarvan was “zegels plakken”.
Iedereen kent wel: de spaarzegels bij supermarkten, bij iedere 10 euro krijg je een zegel of een stempel etc.
Wanneer we het zegels plakken verduidelijken aan de hand van het voorbeeld ouders en school/onderwijsaanbod zou het er zo uit kunnen zien:
Je kind gaat voor het eerst naar school, super enthousiast, hij of zij was echt toe aan de basisschool. Op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf sloeg de verveling namelijk al een tijdje toe.
Na een paar weken en soms al na een paar dagen merk je al dat de verwachtingen die jullie hadden (en/of jullie zoon of dochter had) toch niet bewaarheid werden, of in ieder geval anders liepen dan verwacht.
Maar geef het even de tijd, niet meteen bij de juf aankloppen! We plakken een zegel op de spaarkaart. Toch merk je langzamerhand dat je kind niet meer met plezier naar school gaat, er moeten werkjes gedaan worden die hij/zij al kan, terwijl hij/zij zo graag met letters bezig wil, “maar dat is voor groep twee”.
“De juf heeft ook wel haar handen vol, 28 kinderen en een stel drukke jongens, ik heb ook wel een beetje met haar te doen…”. We plakken gewoon nog een zegel. Het principe is waarschijnlijk zo wel duidelijk. Er worden gedurende de eerste weken heel wat zegels geplakt, op naar een volle spaarkaart.
Hoera u heeft prijs, de spaarkaart is vol en de maat bij u is vol! Nu moet er wat veranderen. Echter heeft de juf geen idee van de volle spaarkaart, het overrompelt haar. Op dit soort momenten zie je vaak dat de samenwerking en dus de verbinding verloren is, soms gelukkig voor maar even, maar soms is het vertrouwen van ouders al een heel eind gezakt.
Spaar geen zegels, niemand heeft namelijk prijs bij een volle spaarkaart. Deel u gevoel vanaf de start met de leerkracht, blijf in gesprek!
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Privacystatement >