Thuisonderwijs in crisis tijd

2 april 2020

De afgelopen twee weken is er al heel wat gedeeld op social media over tips, schema’s, extra uitdagend materiaal etc. Ook merk ik dat er steeds meer aandacht komt voor de verschillende rollen die ouders op dit moment moeten invullen, voor sommigen een heftige taak.

Hoogbegaafde gezinnen hebben vaak een intense dynamiek. De intensiteit zal dan ook toenemen wanneer je meer op elkaars lip zit. Voor de kinderen is het thuiswerken steeds normaler geworden, het nieuwe is eraf. Sommige kinderen vinden het prettig en andere kinderen worden steeds creatiever in het omzeilen van de opdrachten.

Als ouders hebben we vaak de neiging om alles te moeten oplossen, de ruzies die tussen broertjes en zusjes ontstaan, het werk van school dat af moet etc. Maar zit jij er beladen in dan gaat een kind er ook beladen in.

Vandaag betrapte in mij erop dat ik de kinderen te veel bij de hand neem tijdens het maken van hun werk, met als resultaat dat ze vandaag 2 uur hebben gewacht op mij tot dat ik weer beschikbaar was. Ze vonden het toch fijner om samen met mij te werken.

Voor mij een signaal dat ik iets luier moet worden in de begeleiding, ze moeten het roer weer zelf overnemen. Het signaal afgeven dat ik er ben als ik ook ‘echt’ nodig ben is ook voldoende.

Het aangeven van je eigen grens als ouder is in deze tijd ook zo belangrijk. Kinderen doen een groot appèl op je, misschien tijdens het maken van hun werk of bij de invulling van de dag, “ik verveel mij”, wat moet ik nou doen? Neem de tijd en reageer niet te snel, je hoeft niet alles op te lossen.

Vrijdag 3 april geeft Lisanne(praktijk De Blik) een webinar over Lui ouderschap om 15.00 uur.

Een aanrader!

    Delen...

    Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.   Privacystatement  >

    Akkoord