Talent gedreven onderwijs geven

8 mei 2020

Na 10 jaar voor de klas te hebben gestaan werd ik intern begeleider. Een baan die mij nog meer mogelijkheden bood om te kijken naar wat kinderen nodig hadden, op cognitief gebied, maar vooral op sociaal en emotioneel gebied.

Samen met de leerkracht kijken wat nodig en haalbaar was om leerlingen met plezier naar school te laten gaan en een fijne plek in de klas te hebben. Bouwen aan vertrouwen, een kind zien in al zijn authenticiteit, aandacht voor hun talenten, dit zorgt voor een stevige relatie. Als we reageren op het gedrag dan voelt een kind zich niet echt gezien. Toch is dit iets dat we vaak doen, reageren op wat we zien. “Zit eens stil”, “Haal die voet eens onder je billen vandaan”, “Praat er niet steeds doorheen”, “Werk eens een beetje door” etc.

Als intern begeleider kreeg ik veel vragen van leerkrachten over kinderen die een slechte concentratie hadden, faalangstig waren, snel boos werden. Het ging over gedrag dat opviel bij de leerkracht, vaak irritatie opriep. We willen graag dat dit gedrag verandert, dat we het eigenlijk even fiksen. In alle gevallen is gedrag functioneel, het dient ergens toe. Hoe je hiermee als leerkracht omgaat is essentieel voor de relatie met het kind en voor het zelfbeeld van het kind.

Een paar jaar geleden volgende ik de cursus bij Els Pronk en Elke Busschots over talent gedreven werken en coachen. Hierbij ging het juist om kijken achter het gedrag en een kind van binnenuit versterken. Een prachtige opleiding waarbij je steeds bewuster wordt van de invloed van leerkrachten, ouders en andere volwassenen in de omgeving van een kind zowel in positieve als in negatieve zin.

Afgelopen jaar werd ik door Els gevraagd om Blij met mij! trainer te worden, een training die vertrekt vanuit de talenten van kinderen en stimuleert hun eigen kracht van binnenuit. Hierdoor worden kinderen veerkrachtiger en ontstaat er een gezonder zelfbeeld. Wat een cadeautje om dit te mogen doen!

  Vorige week kreeg ik nog een cadeautje van Els en Elke, hun nieuwe boek….

  “Talent gedreven onderwijs geven”. Een boek dat je kunt gebruiken als een speurtocht naar de leerkracht die jij graag wilt zijn. Een boek waarbinnen steeds twee sporen bewandeld worden, jouw pad als leerkracht/toekomstig leerkracht en het pad van de kinderen.

  Een prachtig boek voor leerkrachten en toekomstige leerkrachten, een echte aanrader!

   Delen...

   Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.   Privacystatement  >

   Akkoord