Kanaliseren

2 juli 2020

Het schooljaar zit er al bijna weer op, het was een vreemd jaar maar ook een jaar waarin door het thuiswerken er door ouders/kinderen/leerkrachten mooie observaties en bevindingen zijn gedaan. Sommige kinderen vonden het heerlijk om thuis te werken en gedijden hier juist geweldig bij, andere kinderen misten school en de structuur.

In hoogbegaafde gezinnen gebeurt vaak heel veel wat veel dynamiek geeft. Dit kan een feestje zijn maar ik kan mij ook voorstellen dat het soms flink knalt. In de Corona periode zagen sommige ouders hun kinderen opknappen, boosheid verdween, er kwam meer rust, een ontspannen kind. Andere ouders zagen juist het tegenovergestelde meer frustratie, onrust, meer ruzies en weer andere ouders merkten weinig verschil. Soms zijn deze verschillen in vakanties ook goed te merken.

Mijn inziens heeft dit alles te maken met de intensiteiten, gevoeligheden van  hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Hoe kanaliseer jij deze?

Je kunt het een beetje vergelijken met een kauwgomballen machine.

Een gemiddeld persoon heeft laten we zeggen 250 kauwgomballen om iedere dag uit te geven.

 • 10 gaan naar rekenen
 • 20 naar taal
 • 30 naar het buitenspelen etc.

De meeste kinderen en volwassenen raken deze 250 ballen wel kwijt of in ieder geval komen ze een heel eind. Ze gaan moe, voldaan en hopelijk vaak tevreden naar bed.

Hoogbegaafde kinderen en volwassenen hebben er misschien wel 4000 op een dag.

 • 10 gaan naar rekenen
 • 20 naar taal
 • 30 naar buitenspelen etc.

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, 4000 ballen uitgeven op een dag is een hele andere klus dan 250 kauwgomballen.

Sommige hoogbegaafde kinderen kunnen behoorlijk wat punten kwijt op school en hebben thuis voldoende mogelijkheden, hobby’s, interesses waar ze een groot deel van deze punten kwijt kunnen.

Andere kinderen raken te weinig punten kwijt op school, gaan met een kauwgomballen machine met nog een overvloed aan ballen weer naar huis.

Te veel punten overhouden zorgt vaak voor meer druk en een gefrustreerd randje.

Slecht slapen of in slaap vallen, nukkig en soms juist heel boos, broertjes of zusjes klieren, het bekende zuiggedrag en vaak weten ouders dit lijstje nog veel verder aan te vullen.

Kinderen komen dan vaak overbelast over, maar kan het juist heel goed zijn dat ze dan juist onderbelast zijn.

Wanneer ouders en/of leerkrachten het idee hebben dat een kind overbelast is gaat men ervoor zorgen dat een kind wat minder hoeft te doen, wat eerder naar bed gaat, een keer de voetbal overslaat en laten ze dus meer kauwgomballen in de machine zitten.

Vaak is juist het tegenovergestelde nodig, zoek samen uit waar de kauwgomballen machine zo leeg mogelijk van raakt, want de volgende dag komen er weer 4000 nieuwe ballen bij.

Dit kanaliseren van alle intensiteiten kan voor iedereen anders zijn:

 • veel cognitieve uitdaging(en dit kan op heel veel verschillende manieren! Wat past bij dit kind?)
 • een les verzorgen bij de kleuters
 • een eigen project
 • een 3 gangen menu samenstellen, boodschappen doen, koken etc.
 • een dag in de vakantie organiseren
 • beweging
 • fantasie

Ga samen op zoek naar lekkere prikkels!

  Delen...

  Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.   Privacystatement  >

  Akkoord