En dan is het zover!

1 november 2019

Misschien herken je het wel, het gevoel dat alles even op zijn kop staat, alle patronen, invullingen en structuren verdwijnen en de stress en onzekerheid het overneemt.

Dit overkwam mij ook, 2 banen, 2 opleidingen en 3 hoogbegaafde kinderen die allemaal een eigen pad volgden wat niet allemaal even vlekkeloos verliep.

Met heel veel plezier heb ik 18 jaar in het onderwijs mogen werken, 10 jaar voor de klas en 8 jaar als intern begeleider. Ik heb gezien hoe leerkrachten met hart en ziel voor de klas stonden en voor ieder kind iets wilde betekenen, zowel op didactisch als op sociaal-emotioneel gebied. Als ouder en als intern begeleider heb ik ervaren dat het niet altijd even makkelijk is om onderwijs op maat te bieden, zo ook niet voor hoogbegaafde kinderen. Het gaat namelijk niet alleen om het didactische gedeelte.

Hoogbegaafde kinderen zijn unieke kinderen die leven intens, ervaren de wereld om zich heen als intens. Dit zijn prachtige eigenschappen! Ze kunnen enorm genieten van alle mooie aspecten van het leven waarbij de zintuigen geprikkeld worden. Ze kunnen prachtig de sfeer aanvoelen in een groep, bij een individu en ze enorm behulpzaam zijn. Ze hebben een enorm rechtvaardigheidsgevoel en nog zo veel meer prachtige eigenschappen die allemaal bij hoogbegaafdheid horen. Wanneer ze echter onvoldoende gezien worden is de kans groot dat deze eigenschappen valkuilen gaan worden.
Hoogbegaafde kinderen hebben feilloos door wanneer iemand authentiek is, wanneer jij dit bent kunnen zij dit ook zijn.

Het afgelopen jaar was een intens jaar, mijn oudste zoon die na een versnelling vervroegd in het VO instroomde en hier vastliep maar gelukkig weer heel fijn opgevangen werd in zijn oude groep op het PO. We vonden een fantastische coach die er samen met mijn zoon voor zorgde dat hij na de zomervakantie een nieuwe start in het VO heeft kunnen maken. Mijn middelste zoon die na zo veel hobbels 2 maanden na de oudste thuis kwam te zitten, maar geweldig werd begeleid door een trauma psycholoog en uiteindelijk na de zomer kon starten op een nieuwe school. Het lijkt zo makkelijk geschreven, maar wat een emoties, frustraties en wat een machteloos gevoel hebben wij gehad als ouders.

Afgelopen week had ik op de school van mijn dochter een gesprek, een school waar haar leerkrachten enorm hun best doen om haar te zien en te begrijpen. Dit is niet altijd makkelijk, want zoals de coach zei, ze heeft goud op de olympische spelen aanpassen. Ze zet haar masker op en gaat, weet wat van haar “verwacht” wordt en doet dit ook. Thuis zien we de boosheid, de frustraties en vooral de eenzaamheid die ze voelt. Je moet ergens je gevoelens kwijt, gelukkig mag dat thuis. Ook voor haar gaan we met z’n allen vast een weg vinden die bij haar past, bij haar ontwikkeling past. Gelukkig kunnen we dit samen met alle betrokken partijen doen.

Ik heb dit jaar en natuurlijk voorgaande jaren veel geleerd, door verschillende opleidingen, in de praktijk op school, door mijn baan bij Edu&Ik, door alle gesprekken die er gevoerd zijn, door mee te mogen kijken en een fantastische coach aan het werk te zien met mijn eigen kinderen, door meegenomen te worden in de bevlogenheid van Martin en Rineke Derksen bij GelukkigHB in Zwolle en vooral van alle hoogbegaafde kinderen zelf.

Rineke deelde zaterdag een mooi stukje op Facebook waar ik jullie ook even deelgenoot van wil maken: “Hoogbegaafde kinderen zijn unieke kinderen, je kunt niet zomaar een “vaste” aanpak leveren. Om ze tot bloei te brengen hebben ze allemaal ander “voedsel” nodig. Welk voedsel dat is, daar kom je achter door kennis te vergaren, te observeren, interpreteren en dat alles zo zuiver mogelijk te houden. Daarvoor moet je jezelf kennen en verwijderen wat jou tegenhoudt om zuiver te kijken, zonder projecties en oordelen”.

Dit is precies de essentie wat ik met hart en ziel bij Pienter&Co wil gaan doen.
Ik heb heel wat beren op de weg gezien, maar vooral de drive gevoeld om een eigen praktijk te starten en dat is wat ik vanaf nu mag gaan doen!

Delen...

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.   Privacystatement  >

Akkoord