Kijken áchter het gedrag van een kind

24 november 2019

Kinderen functioneren het best wanneer ze dicht bij hun authentieke zelf kunnen blijven. Dit geldt niet alleen voor hoogbegaafde kinderen maar natuurlijk voor alle kinderen. Het is alleen een gegeven dat hoogbegaafde kinderen zich vaak aanpassen aan hun omgeving. Kinderen die dit veel doen raken steeds verder bij hun authentieke zelf vandaan en krijgen hier naar verloop van tijd echt problemen door.

Het is dan ook heel belangrijk dat de omgeving de eerste signalen in gedrag of werkprestaties dat een hoogbegaafd kind laat zien, op de juiste manier weet te interpreteren. Achter gedrag zit namelijk altijd een positieve intentie. Het is de kunst om achter dit gedrag te kijken zonder oordeel, maar vanuit oprechte nieuwsgierigheid.

Hoogbegaafde kinderen passen zich vaak aan doordat ze zich niet begrepen voelen, ze er graag bij willen horen. Wees nieuwsgierig! Durf te kijken naar het authentieke kind, wanneer we namelijk op deze manier gaan kijken krijgen we belangrijke informatie. Informatie die in mijn optiek essentieel is voor de ontwikkeling en welbevinden van kinderen. Wanneer we dit doen krijgen ze de kans om zich tot sterke persoonlijkheden te ontwikkelen die hun talenten durven in te zetten.

(credits Els Pronk)

Delen...

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.   Privacystatement  >

Akkoord